Med klassen på Miromuseet

I anslutning till Mirós hus på Mallorca öppnade hans museum år 1992. Det är en jättehäftig byggnad, ritad av Rafael Moneo, samme arkitekt som ritat Moderna i Stockholm. Museet består av en stor utställningssal, ateljé (ej rörd sedan konstnärens död 1983) och en frodig skulpturträdgård. Där var vi idag, sista dagen!

På morgonen delades vår 14-personer stora grupp upp i en stor och en liten konstellation, då två elever besökte Mirómuseet under vårt Palma-besök förra året. Så efter frukost och utcheckning från hotellet promenerade Niklas med den lilla gruppen till det moderna konstmuseet Es Baulard och jag åkte buss med den stora gruppen till Miró. Wirena ledde oss till rätt buss och såg till att vi hoppade av på närmsta station och Yossef köpte biljetter till hela gruppen. I gassande sol och ca 24 grader bar det av uppför den långa backen till entrén.

Som skolgrupp fick vi en trevlig rabatt och varsin broschyr om Miró och museet på spanska. Efter en kort introduktion gick vi in och i ateljén höll Tina sitt informativa och väldisponerade föredrag. (Ett franskt par kikade in under tiden och det var ingen tvekan om att de förväxlade Tina med museipersonalen).

Den ljusa ateljén var Makdas och min favorit. Det kändes så intimt att få komma in i konstnärens skapande rum, en känsla av work-in-progress.

Bredvid ateljén står Miros bostad kvar, där bor numera hans barnbarn, som är politiker (med inriktning på konstfrågor) och museichef.

20140429-144431.jpg

20140429-144445.jpg

20140429-144538.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>